Hållbarhet i garderoben

Hållbarhet är nog nyckelordet för de nästkommande åren. Klimatförändringar har fått oss att reflektera över världen och hur den ser ut. Att leva ett mer hållbart liv gäller inom alla livets delar, inklusive dina klädinköp och kläderna som redan ligger i garderoben. 

Vi börjar allt mer ta hand om kläderna istället för att slita ut dem och köpa nya. Fastän billiga klädkedjor fortfarande säljer mycket, börjar en del tappa sitt sting och fall på börsen. Folk blir ännu mer medvetna att billiga kläder görs på bekostnad av någon annan och märket väljs bort. Att ta hand om plaggen du redan äger är ett smart sätt att spara pengar och göra något bra för miljön.

En del som sänker vår hållbarhet är den överdrivna renheten som vi driver. Tvättmedelsreklam och företag har inpräntad att vi behöver tvätta kläderna ofta för att slippa bakterier. Faktum är att det bara är kläderna som är närmast kroppen som behöver bytas varje dag och tvättas med jämna mellanrum. Dina jeans ska du helst tvätta så sällan som möjligt, det är bättre att hänga ut dem på vädring och tvätta bort enstaka fläckar manuellt. Tröjor och skjortor som inte är fläckiga kan du vädra, till och med svettdofter försvinner ur många plagg med vädring istället för tvätt.