by
on
under
Permalink

Shoppa smart

pengar i fickan

Att köpa kläder och spendera pengar är enkelt, men hur gör man det ansvarsfullt? Hur ser man till att man kan ha en kul och hälsosam shoppingvana samtidigt som även plånboken och sparkontot får leva smärtfria liv. 

När är det ett problem?

Att shoppa är kul men när blir det ett problem? Har du tittat i garderoben och tänkt att du inte har något att ha på dig, trots att den är överfull med kläder. Har vissa av dom där kläderna i garderoben fortfarande prislappen på sig? Undrar du ofta var dina pengar tagit vägen och har det gått så långt att du verkligen mår fysiskt dåligt när du börjar tänka på din ekonomi? Då kanske det är dags att att tänka till, att se efter om man egentligen inte shoppar för känslan att ha köpt något nytt än för att man faktiskt behöver eller ens vill ha plagget.

Att fixa ekonomin

Att erkänna hur ens egna situation ser ut är alltid första steget. Gå sedan (gärna med hjälp) igenom din ekonomi och sätt fast en budget där du faktiskt definierar hur mycket du får och kan shoppa för. Så enkelt är det egentligen för att klara ekonomin, men det berättar inte hur man spenderar dom där pengarna rätt. Du kommer antagligen fortfarande känna att du inte har något riktigt att ha på dig och ha alldeles för många plagg i garderoben.  Hur du skapar en shoppingvana som du både kan tycka är rolig, samtidigt som du håller dig till budgeten.

Långsiktig shopping

För att lösa den utmaningen krävs det att du tänker om varför du shoppar. Inga fler impulsköp på de stora kedjorna och hoppa inte nödvändigtvis över produkter för att dom är för dyra. Ett dyrt men högkvalitativt plagg som du faktiskt vill bära är ett betydligt bättre köp än ett billigt plagg som du inte kan sälja vidare på begagnatmarknaden och som du sedan kanske bara vill använda en gång.

Men se till att välja plagg som verkligen passar dig och din personliga stil, plagg som du inte skulle skämmas för vare sig på jobbet eller på en kväll ute med kompisarna. Utgå inte från det superaktuella modeflugorna utan köp långlivade kvalitetsplagg. Isabelle Löwengrip, mer känd som blondinbella, har skrivit en bok om vardagsekonomi och pratar här i en video från TV4 nyhetsmorgon om just detta ämnet.