by
on
under , ,
Permalink

Ställ krav på din vinterjacka

Hösten börjar lida mot sitt slut, minusgraderna har redan kommit till norra Sverige och letar sig sakta söderut. Det är bara en tidsfråga innan snön faller och minusgraderna är här för att stanna. Det börjar bli dags att vintra höstjackan och köpa en varm vinterjacka. Till skillnad mot för andra årstider har vinterjackan en viktig funktion att fylla och du ska ställa höga krav på jackan. 

Värme

Det finns riktigt dåliga vinterjackor ute i handeln. Jackor som inte är sydd för att klara det nordiska klimatet och faller helt så fort minusgraderna kommer ned till dubbla siffror. En vinterjacka ska klara temperaturerna där du bor. Du kanske få offra din smak och inte köpa jackan du gillar mest, om den visar sig vara dåligt fodrad.

Köp efter ditt läge

Det är klart att du behöver en varmare jacka om du bor i Kiruna än i Malmö, men fundera också på vilken typ av vinter din hemstad får. Bor du längs med västkusten brukar regn och slask vara vanligt. Det ställer högre krav på att din vinterjacka också är vattentät. Kuststäder får större vindar och en vindtät jacka räddar dig från många kyliga dagar i kollektivtrafiken. Bor du i norra inlandet blir vintrarna väldigt kalla och torra, en väl fodrad jacka är av större vikt än regn- och vindtäthet.

Längd

En kort vinterjacka lämnar rumpan och höfter utsatta. När du varit på språng hela dagen och vill sitta ned en stund, finns det inget värre än att bli blöt om baken eller tvingas vila på en iskall stenpelare. Köp alltid en lite längre jackmodell som går över rumpan och gärna en bit ned på låren. Alternativt borde du kombinera vinterjackan med täckbyxor eller täckkjol.