Ta hand om din BH

Dagens BH har funnits med oss sedan Herminie Cadolle visade upp sin version av korsett och bysthållare 1889. Det var första gången som ett plagg formades efter byten istället för att man tryckte in brösten mot kroppen med en platt korsett. 1922 förnyades utseendet och funktionen ytterligare av Ida Rosenthal som tog bort korsettdelen och skapade riktiga kupor till brösten. Det var även Rosenthal som uppfann storlekssystemet som används än i dag. BH:n har en lång historia och majoriteten av alla kvinnor har en hög med olika BH:s i en byrålåda. Men vet du verkligen hur du tar hand om den och vad du ska tänka på när du köper en ny?

Storleken

Storlekarna kan vara förvirrande. Även om samma system används internationellt betyder det inte att storlekarna har samma mått. En 75B i Italien kommer att ha mindre kupor än en 75B i Sverige på grund av att italienskor är mindre. Siffran står för omkrets i centimeter, tekniskt sett borde det vara detsamma överallt men så är inte heller fallet. Använd dina egna mått när du ska handla online och jämför med storleksguiden för att hitta rätt.

Tvätten

Många BH:s i lite finare material såsom silke och med mycket spets, dessa ska gärna handtvättas och torka plant på ett bord. Få BH:s är okej att torktumla, de tappar formen och elasticiteten av den höga värmen. Om BH:n är okej att tvätta brukar det vara max 40 grader. Tänk på att alltid använda en tvättpåse för att skydda BH:n. Efter en runda i tvättmaskin kanske inläggen i BH:n har hamnat snett att glidit ut. De kan vara svåra att få tillbaka på plats. Vill du slippa problemet kan du använda små säkerhetsnålar för att klämma fast inläggen med kupan.